Make your own free website on Tripod.com

Informatie voor de pupkoper

Home
Drske My Destiny van Ons Eiland
Evening Star van Ons Eiland
Familie van Drske & Jona
Familie Foto Album 2
Foto Album 1
Foto Album 2
Foto Album 3
Stamboom van Drske & Jona
Show uitslagen Drske
Show uitslagen Jona
Memoriam
Waarschuwing
Hoe kon je
Rasstandaard en Rasbeschrijving
Informatie voor de pupkoper
Enten wij teveel
Medische zaken
Boekenlijst
Boekenlijst vervolg
Links
Contact
Gastenboek

U wilt een hond: weet u het zeker?

Het lijkt zo leuk: zo'n vrolijke kameraad in huis. Vaak is het dat gelukkig ook, mr…:

 • Een hond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud. Het kopen van een hond heeft dus voor vele jaren een belangrijke invloed op uw leven. De positieve kanten van deze invloed op uw leven heeft u zelf al bedacht, anders zou u immers niet overwegen een hond te kopen. Enkele mogelijk negatieve aspecten:
  • Gebondenheid: u kunt uw hond niet overal mee naar toe nemen en de hond kan ook niet te lang alleen thuis zijn. Dat betekent dat u soms voor de hond terug naar huis zult moeten gaan, terwijl u eigenlijk liever langer weg was gebleven. Vanzelfsprekend zult u ook bij alle weekendjes weg en vakanties rekening moeten houden met uw hond.
  • Dagelijkse tijds-investering: iedere dag opnieuw zal uw hond behoorlijk wat tijd van u vragen. Uitlaten, verzorgen, trainen / opvoeden, spelen, voorzien in zijn behoefte aan beweging en avontuur... Zeker wanneer u een pup koopt is de tijds-investering het eerste half jaar tot een jaar enorm! Denkt u alleen al aan zindelijkheidstraining, het leren alleen te zijn en de basis-opvoeding.
  • Geld-investering: sommige mensen vinden € 500,00 of meer voor de aanschaf van een hond veel geld en kopen daarom liever een goedkope hond. Natuurlijk: € 500,00 s ook veel geld! En een goedkopere hond is niet pers een minder goede hond. Maar bedenk dat de aanschafkosten van een hond, gerelateerd aan de totale kosten die u gedurende zijn leven voor hem zult maken, eigenlijk wel meevallen. Denkt u aan kosten voor voer (voor een middelgrote hond toch al gauw zo'n € 50,00 per maand!), dierenartskosten (zolang u hond niets bijzonders mankeert kan dat meevallen, maar wat als uw hond vaak ziek is of gewond raakt?), kosten voor training en verzorging (cursusgelden, mand, lijn, halsbanden, speeltjes etc.), hondenbelasting, evt. pensionkosten etc.
 • Laat u niet (ver)leiden door n of enkele leuke honden die u kent, de hond van bekenden van u of een hond die u kent van de televisie. Een goed gesocialiseerde en opgevoede hond kan u wellicht verleiden er ook zo n te willen. Maar bedenk dat een hond niet als vanzelf een goed opgevoede en sociale hond wordt!
  Het opvoeden van een hond tot een trouwe kameraad kost tijd, heel veel tijd. En inzicht, niet te vergeten. Niet iedereen zal even gemakkelijk een hond werkelijk begrijpen en vanuit dit begrip de hond begeleiden in allerlei leerprocessen. Wist u overigens dat "super-honden" die u kent van de televisie (zoals Rex en Lassie) in werkelijkheid meerdere zeer goed getrainde honden zijn die elk een deel van de scnes voor hun rekening nemen?

U wilt een hond: u weet het zeker!

Puppy of volwassen hond?

Wanneer het besluit om een hond te kopen eenmaal is genomen, staat u voor een aantal keuzes. De voorkeur voor een puppy of juist een volwassen hond is heel persoonlijk. Misschien wilt u een pup, omdat u de hond van jongs af aan zelf wilt opvoeden en "vormen". Misschien wilt u een volwassen hond, omdat u een hond die herplaatst moet worden graag een nieuwe kans gunt. Een puppy opvoeden kost zeer veel tijd. U kunt deze stelling echter niet omdraaien: het is niet per definitie zo dat de opvoeding van een volwassen hond minder tijd kost. Wanneer een volwassen hond moet worden her-opgevoed om te passen binnen uw situatie en uw wensen, dan kan dat zeer tijdrovend zijn.

Wanneer u op zoek gaat naar een volwassen hond, dan kunt u ondermeer:

 • Contact opnemen en gaan kijken bij dierenasiels
 • De rasvereniging bellen van een ras dat uw belangstelling heeft (de meeste rasverenigingen hebben binnen de vereniging iemand aangewezen die zich specifiek bezig houdt met de herplaatsing van volwassen honden van dat ras)
 • Contact opnemen met diverse organisaties die zich bezighouden met herplaatsing van huisdieren. Enkele van deze organiaties kunt u vinden via Het Hondenrassen ABC.

Rashond of kruising?

Een andere keuze die u zult maken betreft de vraag of u een rashond wilt (en zo ja, welke) of een kruising. Ook wanneer u kiest voor een kruising is het verstandig om u af te vragen aan welke kenmerken deze kruising zou moeten voldoen (grootte, soort vacht, genetische aanleg en dergelijke). Voordelen van de keuze voor een kruising zijn dat de kans op aangeboren afwijkingen / erfelijke aandoeningen kleiner is en dat een kruising in aanschaf goedkoper is dan een rashond. Een kruising is gemiddeld minder vaak ziek en wordt gemiddeld genomen ouder dan (de meeste) rashonden. Des te meer rassen in de (voorouders van) de hond vertegenwoordigd zijn, des te groter de kans is dat de hond een sterk gestel heeft (maar ook op dit punt krijgt u nooit een garantie). Een voordeel van de keus voor een rashond is dat u van te voren een beter idee heeft over hoe de hond er als volwassen hond uit zal zien en welke genetische aanleg hij in grote lijnen zal hebben.

Bij "genetische aanleg" kunt u denken aan zaken zoals:

 • Heeft het ras in principe veel beweging nodig?
 • Zijn honden van dit ras relatief vaak rustig van aard of juist heel druk?
 • Welke erfelijke aanleg voor ziekten zijn bekend van het ras?
 • Heeft dit ras veel uiterlijke verzorging nodig (vaak borstelen? Trimmen?)
 • Heeft het ras de neiging om achter "prooien" aan te jagen?
 • Is dit ras gemiddeld genomen (relatief) gemakkelijk of moeilijk op te voeden tot een sociale en gehoorzame hond?

Echter: het is heel belangrijk om te weten dat het ras van de hond maar n van de dingen is die iets kan voorspellen over zijn (toekomstige) karakter!

Omdat in de uiteindelijke vorming van het karakter van de hond nog vele andere factoren een rol spelen, is het niet mogelijk om eigenschappen zoals rustig, waaks, leergierig enzovoort toe te dichten aan alle individuele honden van een bepaald ras! Laat u niet misleiden door raskenmerken zoals "kindvriendelijk", "een echte gezinshond" etc. Wel is de kans op een bepaalde aanleg of karaktertrek groter bij een hond van het ene ras groter dan bij een hond van een ander ras, maar:

Raskenmerken zeggen iets over "de kans op", het is alles behalve een garantie dat iedere individuele hond van dat ras ook werkelijk zo s!

Over de eigenschappen en uiterlijkheden van de diverse rassen zijn veel goede boeken verschenen. Ook op het Internet is natuurlijk volop informatie te vinden, bijvoorbeeld via Het Hondenrassen ABC. U kunt ook rashondenshows bezoeken, zodat u de verschillende honden in het echt kunt zien en met hun eigenaren en fokkers kunt praten. Voor vrijwel elk in Nederland verkrijgbaar ras is er bovendien een zogenaamde rasvereniging, die de belangen van het ras en de liefhebbers ervan behartigt. Via de rasvereniging kunt u algemene informatie krijgen en informatie over fokkers en beschikbare pups.  U kunt ook gaan kijken bij een rashondententoonstelling, of een clubmatch van een rasvereniging waarvoor u belangstelling heeft.

De aanschaf van een puppy

Vorming van het karakter: inprenting en socialisatie

Belangrijker nog dan het ras (de genetische aanleg) voor de vorming van het karakter zijn de omstandigheden waaronder de hond als jonge pup opgroeit. De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Een pup die in deze fase van zijn leven relatief gesoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen! Iedere verstreken week kan niet meer worden overgedaan. Daarom is (juist) ook een goede socialisatie tijdens de weken die de pup nog bij de fokker doorbrengt van zeer groot belang.

Waarschuwing:
De zogenaamde "Puppiecentra" geven vaak zeer misleidende informatie!

Verspreid over het land en ook in Belgi bevinden zich diverse zogenaamde puppiecentra of puppiekennels. Kenmerkend voor dit soort centra is dat zij veel verschillende rassen verkopen. Vanuit Nederland en Belgie worden ook puppies aangeboden die bij u aan huis worden bezorgd, en in Belgie zijn dierenspeciaalzaken die al dan niet online pups verkopen. KOOP HIER NIET !!

De hondjes hebben meestal geen stamboom en zijn mede daarom meestal relatief goedkoop. Echter, in dit geval is goedkoop bijna altijd een miskoop. De informatie die zo'n puppiecentrum of tussenhandelaar geeft is vaak misleidend! Zo wordt soms beweerd dat de puppies afkomstig zijn van particuliere gelegenheidsfokkers, die niet alle puppies zelf konden verkopen. De werkelijkheid is vaak dat alle pups die in zo'n centrum te koop zijn, gefokt zijn met als doel verkoop via het puppiecentrum! Het puppiecentrum maakt op die manier deel uit van een grootschalige hondenhandel. Geld staat daarbij voorop en werkelijke zorg en liefde voor de opgroeiende puppies is vaak niet aan de orde is. Zelfs al treft u een puppiecentrum waarvan u denkt dat er geen sprake is van louche handel; wanneer niet 100% zeker is waar en hoe de puppies zijn opgegroeid, koopt u dan daar geen puppie!! Over het waarom - (her)lees de alinea hierboven, over het grote belang van een goede eerste socialisatie die al bij de fokker plaats moet vinden.

Waarschuwing:
Het is (terecht!) wettelijk verboden pups jonger dan 7 weken van de moeder te scheiden!*

 

Op zoek naar een goede fokker: weet wat u zoekt

Om gericht te kunnen zoeken naar een goede pup, zult u eerst voor u zelf moeten besluiten aan welk beeld uw toekomstige huisgenoot moet voldoen. Pas wanneer u voor u zelf een duidelijk beeld heeft van de pup die u zoekt, kunt u gericht op zoek gaan. Een duidelijk beeld van uw eisen en wensen t.a.v. uw toekomstige hond, kan helpen voorkomen dat u wordt verleid door het eerste vertederende "wolbaaltje" dat u ziet. Bedenk voortdurend dat u een keuze maakt die hoogst waarschijnlijk veel invloed zal hebben op de komende 10 jaar of meer van uw leven!

Op zoek naar een goede fokker: adressen

Adressen van fokkers kunt u op vele manieren verkrijgen. Wanneer u een rashond zoekt, kunt u contact opnemen met de desbetreffende rasvereniging. Ook kunt u in kranten en tijdschriften advertenties vinden waarin puppies worden aangeboden.

Of u nu uiteindelijk een adres van een fokker via een rasvereniging, via een advertentie of van een kennis hebt gekregen zegt niet alles over de kans een goede pup te treffen. Dus, als u een pup wilt kopen; verdiep u erin waar u op moet letten. Vraag de fokker van het nestje waarvoor u belangstelling hebt de hemd van het lijf. Als u denkt dat u er niet genoeg van af weet om een goede keuze te kunnen maken, of wanneer u daar onzeker over bent, zoekt u dan iemand die met u mee kan denken, kan vragen en kan zien. Ter houvast volgen onderstaand meer tips met betrekking tot het vinden van een goede fokker en een goede pup.

Op zoek naar een goede fokker: voordat u gaat kijken…

Wanneer u gegevens heeft gevonden met betrekking tot een fokker van een nestje dat uw belangstelling heeft, dan zijn er een aantal dingen die u aan de fokker kunt vragen voordat u besluit of u het betreffende nestje wilt gaan bekijken.:

 • De eerste vragen die u kunt stellen zijn hele concrete: zijn er nog puppies te koop? Zo ja, hoeveel? Reuen en/of teven? Wanneer zijn de pups geboren?
 • Een achterstand die is opgelopen in de periode dat de hond tussen de 4 en de 8 weken oud was, haalt u niet gemakkelijk in. Zoek daarom een fokker die de pups het liefst in huis laat opgroeien en die ze in elk geval positief kennis laat maken met zoveel mogelijk zaken (veel verschillende mensen, kinderen, lawaai, andere honden enzovoort). Vraag aan de fokker hoe en waar de puppies opgroeien.
 • Een goede fokker laat de pups ook niet te jong naar de nieuwe eigenaar gaan. De moederhond en de broertjes en zusjes spelen een heel belangrijke rol in het leren van de hondse taal en manieren. Vraag aan de fokker vanaf welke leeftijd u een puppie mee mag nemen. Minimaal 7 1/2 week oud is ons inziens een goede leeftijd om te verhuizen naar een nieuwe baas, jonger dan 7 weken oud is echt te vroeg! Is de pup 9 weken of ouder, dan tellen de omstandigheden waarin de puppy is opgegroeid bij de fokker extra zwaar. Een puppy van 9 weken of ouder heeft immers al een groot deel van de zo belangrijke primaire socialisatieperiode achter de rug. Is een pup van deze leeftijd relatief beschermd/geisoleerd opgegroeid dan kunt u beter op zoek gaan naar een jongere pup, of eentje die door de fokker al uitstekend is gesocialiseerd! Voor een puppy van deze leeftijd betekent een goede socialisatie door de fokker ondermeer, dat deze de pup al mee uit wandelen neemt en heeft geleerd om aan een lijn te lopen.
 • Stel vragen die voortkomen uit het beeld dat u voor u zelf heeft gemaakt t.a.v. een ideale hond voor u. Wanneer u bijvoorbeeld van plan bent om een bepaalde hondensport te gaan beoefenen, vraag aan de fokker of hij/zij denkt dat de puppies daar in aanleg geschikt voor zijn en waarom wel of niet.

Wanneer u naar aanleiding van de antwoorden op de bovengenoemde vragen enthousiast bent geworden, dan kunt u met de fokker afspreken wanneer u kunt komen kijken. Twijfelt u? Maakt u dan liever geen afspraak! Tenzij u erg sterk in uw schoenen staat, bent u wellicht snel "verkocht" als u die schattige puppies eenmaal ziet. Zelfs al voldoen ze eigenlijk niet helemaal aan uw ideaalbeeld. En dat zou jammer zijn; u maakt immers nu een keuze die voor vele jaren invloed zal hebben op uw leven!

Op zoek naar een goede fokker: wanneer u gaat kijken…

Bij de keuze van een bepaalde pup uit het nest kunt u zich beter niet te veel laten leiden door het uiterlijk van de pups (tenzij show-kwaliteit uw eerste vereiste is). Vraag aan de fokker naar de karakters van de pups en overleg met hem of haar welk karakter het beste past bij u en uw situatie. Laat daarin vooral meespelen hoe dominant of juist onderdanig de pup in aanleg is. Kies liever niet voor het "haantje de voorste" uit het nest en ook niet voor het meest onzekere hondje, tenzij u precies weet waar u aan begint.

Zaken waar u op kunt letten, vragen die u kunt stellen:

 • Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het karakter van de verschillende puppies. Wanneer de fokker honderd-uit kan vertellen hierover, dan is dat een goed teken. Het is een betrouwbare aanwijzing dat de fokker intensief is bezig geweest met het groot-brengen van de puppies, een eerste voorwaarde voor een goede socialisatie.
 • Vraag naar het karakter van de moeder- en de vaderhond. Vanzelfsprekend wilt u in elk geval de moederhond ontmoeten! De vaderhond kan eigendom zijn van iemand anders. Vraag waarom de fokker gekozen heeft een nestje te fokken met deze combinatie (vader en moeder). Een goede fokker kan u dit uitleggen; hij of zij heeft een heel bewuste keus gemaakt voor juist die reu bij die teef!
 • Vraag wat de fokker al dan niet gedaan heeft (of nog zal gaan doen) met de puppies in het kader van de opvoeding en socialisatie. Maken de puppies kennis met veel verschillende mensen? Met kinderen? Contacten met andere honden? Andere huisdieren? Is of wordt een begin gemaakt met zindelijkheidstraining? Is of wordt een begin gemaakt met het leren lopen aan een lijn? Komen de pups ook buiten en zo ja, waar gaan ze heen en waarom?
 • Let – vanzelfsprekend – goed op de algemene gezondheid en conditie van de pups en van de moederhond. Zijn ze vrolijk, levendig en glanst hun vacht? Geen diarree, waterende of etterende oogjes? Niet te mager en niet te dik? Vraag de fokker naar de enting(en) en ontwormingsku(u)r(en) die de pups gehad hebben of nog zullen krijgen.
 • Vraag aan de fokker wat hij of zij als nadelen en voordelen ziet van het betreffende ras (indien van toepassing). Een goede fokker kan heel veel vertellen over de kenmerken van het ras!
 • Vraag aan de fokker welke eisen hij stelt aan de pupkopers. Een goede fokker zal zijn pups niet aan iedereen willen verkopen en heeft dus eisen en wensen ten aanzien van de toekomstige eigenaren!
 • Vraag naar de verdere voorwaarden en condities. Wat is de prijs van een pup? Wordt er een koop-contract opgesteld en zo ja, wat houdt dit in? Biedt de fokker evt. de mogelijkheid / garantie dat u de hond terug mag brengen – stel dat u dat om wat voor reden dan ook zou willen - en zo ja, onder welke voorwaarden?

Er zijn fokkers die op grote schaal honden fokken en deze onder relatief slechte omstandigheden laten opgroeien. Sommige van deze fokkers halen de puppies in huis op het moment dat u een afspraak heeft om te komen kijken. De fokker kan het doen voorkomen alsof de puppies in huis opgroeien, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is. Aan de hand van de bovenstaande vragen kunt u echter een goed beeld krijgen van hoe betrokken de fokker in werkelijkheid is bij zijn pups. Wantrouw fokkers die weinig weten te vertellen en/of die al uw gevraag irritant lijken te vinden! Een goede fokker is enthousiast over en heel betrokken bij "zijn product" en zal het dus heel leuk vinden om honderd-uit te vertellen.

De kind-vriendelijke hond

Tenslotte nog dit: er bestaan - in tegenstelling tot wat in sommige advertenties van hondenfokkers wordt beweerd - absoluut geen honden die kindvriendelijk geboren worden! Voor elke hond van ieder ras geldt dat hij moet leren en ervaren dat kinderen leuke speelkameraadjes kunnen zijn. Wel is het zo dat dit leerproces bij het ene ras wat sneller en gemakkelijker zal verlopen dan bij het andere ras. Wanneer u een pup wilt kopen die (zoveel mogelijk) "kindvriendelijk" is, dan is het belangrijker dat u er op let dat de hond al veel positieve ervaringen heeft opgedaan met kleine kinderen (het liefst al als jonge pup), dan dat u let op het ras.
Zonder u bang te willen maken willen we toch graag benadrukken dat u niet voorzichtig genoeg kunt zijn wanneer het gaat om de veiligheid van uw kind in de omgang met een hond. Want zelfs een hond die geleerd heeft om "kindvriendelijk" te zijn, kan en zal bijten wanneer de omstandigheden in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven!

Nog meer infomatie voor pupkoper

Onderstaande aandachtspunten geven u een handreiking om bij het bezoek aan de fokker goed beslagen ten ijs te komen:

     Wanneer u de pup gaat bekijken, kijk dan of de omgeving schoon is, kijk of de ontlasting van de pups stevig is, kijk of de oren en ogen schoon zijn, Ook de neus mag geen uitvloeiing vertonen. De pups moeten vrolijk zijn en niet in een hoekje weggedoken zitten. Kijk ook naar de conditie van de moederhond.

 

     Als de fokker u een koopcontract wil laten tekenen lees dit dan eerst zorgvuldig door en kijk of u achter dit contract kunt staan. Zo niet, teken dan ook niet.

     U mag verwachten dat de pups ingent en ontwormd zijn, dit staat in een inentingsboekje dat moet zijn ingevuld door een dierenarts. Controleer of de inentingen overeenkomen met wat uw eigen dierenarts hierover verteld heeft. Het inentingsboekje behoort een ingevulde gezondheidsverklaring te bevatten. (Dit geld ook voor het afhalen van uw pup)

     Bij een reu moeten de testikels in het scrotum ingedaald zijn. Soms kan het voorkomen dat dit nog niet het geval is op de datum dat u de pup mee naar huis neemt (vraag hier naar en laat het bij uw dierenarts nakijken). Meestal komt dit na verloop van tijd vanzelf in orde. Toch moet u met de fokker goede afspraken maken als dit nog niet gebeurt is of als u bij uw eigen dierenarts hier achter komt. U kunt met een hond die n of twee testikels mist niet fokken of een tenttoonstelling lopen. (Dit geld ook voor het afhalen van uw pup).

Tijdens het bezoek kunt de volgende observatiepunten hanteren:

     Hoe is de omgeving van de fokker?
Pups hebben een prikkelrijke omgeving nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Honden, die te gesoleerd opgroeien, worden zelden een normale sociale hond. Kijk ook hoe de andere honden van de fokker worden gehouden.
Dit zegt iets zeggen over de socialisatie.

     Heeft de fokker meer nesten liggen?
Dit zegt iets over de beschikbare tijd van een fokker om te socialiseren.

     Hoeveel honden heeft de fokker en waar zijn deze honden?
Ook dit geeft informatie over de beschikbare tijd om te socialiseren.

     Mag u de ouderdieren zien? Zo ja welke indruk krijgt u van ze? (Als de vaderhond niet op hetzelfde adres aanwezig is: bezoek hem op zijn verblijfadres.)
Dit geeft u een indruk geven van de erfelijke aspecten.

     Geeft de fokker de indruk alles goed onder controle te hebben?
Dit zegt iets over de fokker en zijn wijze van omgang met de honden omgaat.

     Hoe ziet het nest er uit?
Bij een accurate en zorgvuldige fokker treft u een frisruikend en verzorgd nest aan.

     Wanneer mag er contact gemaakt worden met de pups, mag u de hondjes vastpakken?
Dit geeft inzicht in de socialisatie.

     Als de hondjes wat ouder zijn, mag u dan plaatsnemen in de puppy-ren of haalt de fokker er steeds een hondje voor u uit?
Behalve over socialisatie, zegt dit tevens iets over fokker.

     Als het voorgaande niet meteen mag, geeft de fokker u daarvoor een reden op? Klinkt dit geloofwaardig? (Ga dit eventueel na bij een deskundige.)
Dit vertelt u iets over de fokker.

     Hoe reageert de moederhond op uw bezoek?
U ziet hiermee een erfelijk aspect.

     Kunt u haar gewoon benaderen/aaien? Wil ze zelf contact maken met u.
Dit is wederom een aspect van de socialisatie.

     Wat vertelt de fokker over het gedrag van de moederhond. Komt dit overeen met wat u ziet?
Dit zegt iets over de fokker.

     Als u binnen komt, wat is dan het gedrag van de pups? Zijn ze genteresseerd, nieuwsgierig of juist een beetje teruggetrokken?
U beoordeelt hiermee een stuk socialisatie.

     Laat eens iets vallen of stoot eens tegen een stoel. Hoe reageren de pups?
Hiermee kunt u de geluidgevoeligheid van de hondjes testen en de mate van schrikachtigheid voor geluiden (socialisatie).

     Zoeken de pups u op of lopen ze eigenlijk steeds van u vandaan of komen ze helemaal  niet naar u toe?
Hiermee kunt u de aanhankelijkheid van het hondje toetsen, kijken hoe hun aanleg is enig inzicht krijgen in de mate van socialisatie van dat moment.

     Hebben de hondjes meer interesse voor de omgeving dan voor u?
Dit zegt wat over aanleg en socialisatie.

Als u besluit een hondje uit het nest aan te schaffen kunnen de volgende mogelijkheden zich voordoen:

a)          de fokker bepaalt welke pup u krijgt.

b)          de fokker bepaalt, maar met inachtneming van de puppy-test.

c)          alleen puppytest, u kan zelf beslissen.

d)          de fokker laat u de keuze

Als u zelf onvoldoende van zaken heeft t.a.v. het ras, is het in het geval van de mogelijkheden c+d aan te raden een hondje uit te kiezen met een gematigde karakterstruktuur. Ook kunt u een deskundige meevragen om samen met u een hondje uit te zoeken.

Hier nog enige adviezen om een dergelijk hondje te onderscheiden.

Kijk of het hondje:

         goed naar u toe wil komen als u in uw handen klapt of geluidjes maakt.

         aangehaald wil worden,en het prettig vindt om even bij u op schoot te blijven.

         wil spelen.

         niet voortdurend in uw handen bijt als u speelt.

         eventueel een stukje met u meeloopt nadat u gespeeld heeft

         niet te angstig is voor onverwachte geluiden of gebeurtenissen. (Het hondje kruipt dan echt weg wil niet meer zelf terugkomen.)

         niet de wildste uit het nest is.(b.v. overal haantje de voorste willen zijn en andere nestgenoten steeds verdringt.

         niet het teruggetrokken stille hondje is.

         een gemiddelde lijfelijke gevoeligheid heeft. Als u in zijn velletje knijpt, moet u dan hard knijpen voordat er een reactie komt of juist helemaal niet? Moet u hard knijpen, dan heeft u een harde hond. Als de hond bij een heel licht kneepje al begint te gillen, dan heeft u een overgevoelige hond.

Neem noch de overgevoelige hond noch de harde hond.

Vaak kan ook de fokker nog heel wat vertellen over wat er allemaal binnen zijn nest gebeurd, dat u kan helpen bij het bepalen van uw keuze. Het geeft een indicatie over de oplettendheid en zorgzaamheid van de fokker ten aanzien van het nest.

Tip:

Spreek met uw dierenarts een controledatum af binnen 3 dagen na het ophalen van uw pup.

Voeding

De pup is ong. 8 weken wanneer hij bij u in huis komt en moet dan nog 4 maal per dag gevoed worden. De fokker zal u een dieetlijst mee geven waar u zich het best aan kunt houden totdat de hond op zo'n twee maaltijden per dag zit.

De overgang van het vertrouwde, warme nest maar een nieuwe, onbekende woonomgeving is voor een pup van die leeftijd al moeilijk genoeg en hij kan daarbij niet nog eens een verandering van menu verwerken. Wanneer de hond een maand of negen is zit hij op het dieet, zoals dat gebruikelijk is voor een volwassen hond. Wanneer u dan van voeding wenst te veranderen, doe dat dan geleidelijk (over een periode van 3 4 weken) zodat de hond de gelegenheid krijgt er aan te wennen.

Voor hem is zijn eten nu eenmaal n van de grootste genoegens van zijn leven, dus probeer een menu te vinden waar ook hij zich prettig bij voelt en dat niet alleen makkelijk is voor de baas. Zorg er altijd voor dat hij een volledig hondenvoer krijgt. Twijfelt u, dan kunt u altijd uw dierenarts of de fokker raadplegen.

Diergeneeskundige verzorging

Wanneer de pups bij de fokker weggaan, hebben zij de voorlopige inentingen gehad. De fokker zal u een entschema meegeven. Pups worden met 2, 4, 6, en 8 weken ontwormd daarna elke twee maanden tot ze een half jaar oud zijn. Volwassen honden moeten twee maal per jaar ontwormd worden.

Een Jack Russell Terrier is over het algemeen een sterke, gezonde hond, zeker wanneer hij een goede verzorging geniet. Ondanks dat blijven er natuurlijk altijd kwalen die op een kwaad moment de kop op kunnen steken; ziekten, parasieten (wormen), insectenbeten, infecties of verwondingen. Veel ziekten kunnen worden voorkomen door tijdige inentingen. Parasieten als vlooien en luizen moet men evenmin hun gang laten gaan. Wanneer de hond last heeft van vlooienbeten, doet u er goed aan een bestrijdingsmiddel toe te passen (speciaal voor de hond uiteraard), voordat hij, door constant krabben open plekken of eczeem veroorzaakt. Wat betreft verwondingen kan men stellen, dat elke EHBO-maatregel die men bij de mens zou toepassen, ook geschikt is voor uw huisdier. De dierenarts kan bepalen wat er daarna eventueel moet gebeuren.

Controleer zelf regelmatig oren en ogen: de ogen moeten schoon en helder zijn en de oren mogen geen onaangename geur afscheiden. Stap bij problemen altijd naar uw dierenarts en pruts er niet zelf aan, daar zijn het te belangrijke organen voor.

Ook moeten we de ontlasting van de hond in de gaten houden. Dit is een goede graadmeter voor de gezondheid van de hond. Bij pups moeten we daar zeker goed op letten, voor pups kan een aanhoudende diarree dodelijk zijn. Als uw pup heftige diarree heeft moet u naar de dierenarts!

dogrun3.gif