Make your own free website on Tripod.com

Rasstandaard en Rasbeschrijving

Home
Dūrske My Destiny van Ons Eiland
Evening Star van Ons Eiland
Familie van Dūrske & Jona
Familie Foto Album 2
Foto Album 1
Foto Album 2
Foto Album 3
Stamboom van Dūrske & Jona
Show uitslagen Dūrske
Show uitslagen Jona
Memoriam
Waarschuwing
Hoe kon je
Rasstandaard en Rasbeschrijving
Informatie voor de pupkoper
Enten wij teveel
Medische zaken
Boekenlijst
Boekenlijst vervolg
Links
Contact
Gastenboek

Rasstandaard

Land van Oorsprong : Engeland
Land van Ontwikkeling : Australiė
Publicatiedatum van de originele geldige standaard : 25-10-2000

GEBRUIKSKENMERKEN :
Een goede werkende terriėr met het vermogen om onder de grond te gaan.

Een uitmuntende gezelschapshond.

KLASSIFICATIE FCI :
Groep 3: Terriėrs
Sectie 2: Kleine Terriėrs
Met werkproef

BEKNOPTE GESCHIEDENIS :
De Jack Russell Terriėr vindt zijn oorsprong in het Engeland van de 19de eeuw, dankzij de inspanningen van Dominee John Russell. Hij ontwikkelde een stam Foxterriėrs, die paste bij zijn behoefte aan een hond die met de Foxhounds mee kon lopen en die onder de grond kon gaan om de vos en ander schadelijk wild te "laten springen" uit zijn hol. Er ontstonden twee variėteiten met fundamenteel gelijkvormige standaarden, behalve in verschillen, voornamelijk in hoogte en verhoudingen. De grotere, vierkantere hond is bekend als de Parson Russell Terriėr en de kleinere, iets langer gebouwde hond is bekend als de Jack Russell Terriėr.

ALGEMEEN VOORKOMEN :
Een sterke, actieve, lenige, werkende terriėr met een geweldig karakter en een flexibel lichaam van gemiddelde lengte. Zijn vlugge bewegingen passen bij zijn levendige uitdrukking. De staart kan, naar keuze, al dan niet gecoupeerd worden en de vacht mag gladharig, ruwharig of "broken" zijn.

BELANGRIJKE LICHAAMSVERHOUDINGEN :
De gehele hond is langer dan hoog.
De lichaamsdiepte van schoft tot onderzijde van de borstkas behoort gelijk te zijn aan de beenlengte van elleboog tot de grond.
De omvang van het lichaam achter de ellebogen behoort ongeveer 40-43 cm te zijn.

GEDRAG/TEMPERAMENT :
Een levendige, alerte en actieve terriėr met een levendige, intelligente uitdrukking. Moedig en onbevreesd, vriendelijk maar zelfverzekerd.
HOOFD :
SCHEDELGEDEELTE:
Schedel : De schedel behoort vlak te zijn en van een gemiddelde breedte, die geleidelijk smaller wordt naar de ogen en toeloopt in een brede voorsnuit.
Stop : Duidelijk gedefinieerde stop, die niet te uitgesproken mag zijn.

AANGEZICHTSGEDEELTE :
Neus : Zwart
Voorsnuit : De lengte van de stop tot de neus behoort iets korter te zijn, dan de lengte van de stop tot de achterhoofds-knobbel.
Lippen : Goed aansluitend en zwart ge-pigmenteerd.
Kaken en gebit : Zeer sterk, diep, breed en krachtig. Sterke tanden, die sluiten in een schaargebit.
Ogen : Klein,donker en met een levendige uitdrukking. MOGEN niet bol zijn en de leden moeten goed aangesloten zijn. De oogleden moeten zwart gepigmenteerd zijn

Rasbeschrijving

De Jack Russell Terriėr is een Engelse terriėr die bekend staat als een 'werkende' of 'jacht' terriėr.  De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde.  Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij had een terriėr nodig die goed ondergronds kon werken.  Zo'n terriėr heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht.

De Jack Russell Terriėr wordt in Nederland heden ten dagen volop gefokt. Door minder selectieve kruisigen en kruisingen  met andere ( terriėr)rassen is de afgelopen jaren een terriėr ontstaan in vele varianten. Zo zijn er Jack Russells die er uitzien als een Teckel met vlekken, en er zijn Jack Russells die daar totaal niet op lijken, zij staan hoger op de benen en zijn compacter. Deze twee varianten kunnen beide een schofthoogte hebben van 28 cm. (De maat moet tussen de 25 en 30 cm liggen.) Dit alles onder de noemer Jack Russells.

Om een richtlijn te geven aan de fokkerij, wordt er een standaard gehanteerd. In Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard. In Augustus 1999 volgde de nationale erkenning. De Jack Russell wordt sinds eind jaren 80 in een Voorlopig Register van het Nederlandse Honden Stamboek opgenomen, en wordt gechipt (voorheen getatoueerd) door de Raad van Beheer. Op 17 november 2000 is de Jack Russell Terrier erkend door de FCI (het internationaal overkoepelend orgaan op hondengebied). Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) standaard gehanteerd. Vanaf die datum worden de Jack Russell Terriėr opgenomen in de bijlage G-0 van het NHSB.

KARAKTER  
De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond, die lekker gezellig op schoot wil zitten of er gewoon bij wil zijn. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen goed met kinderen overweg, zeker als ze opgegroeid zijn met kinderen. Buiten is de Jack Russell een echte jachthond. Zij hebben vaak een natuurlijke drang en aanleg om te jagen. Zij zullen achter alles aanzitten wat haar of veren heeft en dat kan een muis, een rat maar ook de kat van de buren zijn. Wat zij te pakken krijgen, zullen zij proberen te doden. Dit jagen is na een gedegen opvoeding natuurlijk wel binnen de perken te houden, maar het zit ook in het karakter van de Jack Russell, hij is vanouds een jachthond.

Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Een Jack Russell die als huishond wordt gehouden, heeft behoefte aan veel beweging. Met eenmaal een klein blokje om, neemt hij geen genoegen. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen!

Jack Russells zijn zeer waaks, en zullen regelmatig blaffen. Wilt U dit niet, dan moet U dit van jongs af aan beperken. Ook zijn het verwoede gravers. Zij hebben echt geen eerbied voor Uw keurig aangelegde bloemenperkje. Een goede raad voor de eigenaar; waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik Uw tuin om in een kleine zandafgraving.

Uit het voorgaande blijkt, dat de Jack Russell een echte karakterhond is. U zult zelf het nodige denkwerk moeten verrichten om hem een stap voor te blijven. Zij kunnen erg eigenwijs zijn en zijn zeer pienter, en zij vereisen een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen).

Maar geef Uw Jack Russell ook de kans om hond te zijn. U moet hem niet vermenselijken. Een Jack Russell is een grote hond in een kleine verpakking. Wat niet klein aan hem is, is zijn karakter, gebit en moed. Zij hebben een onverschrokken karakter en zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en hier dient U ten allen tijde rekening mee te houden. Het zijn over het algemeen echte 'rakkers' die altijd klaar staan om wat te beleven. Spelenderwijs kunt U hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

 

Jack Russells kunnen fit en actief blijven tot op hoge leeftijd. Leeftijden van 15 tot 18 jaar zijn geen uitzonderingen. De aanschaf van een Jack Russell is dus meestal een contract voor een langere termijn.

VACHT EN KLEUR

De Jack Russell komt voor in drie vachtvarieteiten, nl. gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruw inzit. Volgens de Standaard moet de Jack Russell hoofdzakelijk wit zijn, met zwart en of tankleurige aftekeningen, van de lichtste tot de warmste tankleur (kastanje). Wit en wit-lemon mag ook. Brindle (gestroomde) aftekeningen zijn ongewenst.

ERFELIJKE AFWIJKINGEN
Patella Luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine terriėr rassen voorkomt. Indien U een pup koopt via de pup-info van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriėr zijn beide ouderdieren onderzocht op Patella Luxatie, en zij moeten hier vrij van zijn. Tevens worden zij onderzocht op erfelijke oogafwijkingen zoals lensluxatie en cataract en moeten hier vrij van zijn.

 

 

dogrun3.gif